TARİHÇE
Firmamız, 1993 yılında merhum Yavuz Tonbul tarafından Tonbullar Dukas Gıda Maddeleri San. Tic. Ltd. Şti. olarak kuruldu. Bugün Tonbullar Un San. Tic. Ve Ltd. Şti. olarak Kastamonu merkeze 10 kilometre mesafede bulunan Kırcalar Mevkiinde faaliyet göstermektedir. Firmamızda un-kepek üretimi yapmaktadır.
Kurulduğu günden bugüne kadar sürekli kendini geliştiren ve yenileyen firmamız, tecrübeli ekibi, teknolojik fabrikası ve laboratuarı ile bölge çiftçisine, Kastamonu ekonomisine ve Batı Karadeniz Bölgesine hizmet etmektedir.
Kastamonu’nun önde gelen un fabrikalarından biri olan firmamız, yıllık buğday ihtiyacının yaklaşık % 60’ını bölge buğdayından karşılamaktadır. Böylece firmamız, bölge çiftçisinin buğdaylarını değerlendirmesine büyük ölçüde destek vermektedir.
Tonbullar Un Sanayi ürün kalitesine göre alım yapmaktadır. Kalan % 40’lık buğday ise un kalitesinin iyi ve standart olması açısından ithal ve dış piyasalardan karşılanmaktadır.
Fabrikamız 2000 yılında yüksek teknolojiye uygun olarak modernize edilerek Alman Bühler Havalı Valslerle donatıldı.
Fabrikamızın günlük 180 ton üretim kapasitesi bulunmaktadır
Kaliteyi ve müşteri memnuniyetini sürekli ön planda tutan firmamız hammadde alımlarında ve ürün kontrollerinde titiz davranmakta, analizleri hem kendi laboratuarında yapmakta hem de başka firmalara da yaptırarak güvenilirliğini sürekli kontrol etmektedir.
DEĞİRMEN
DEĞİRMEN TAŞINDA HAYAT
Değirmenler… Onlar hayatın merkeziydi.
Sadece öğüttükleri tahıllarla, taşıdıkları suyla değil, dönen taşıyla da bir anlamda hayatın da döndüğü yerdi değirmenler…
DEĞİRMEN ÇEŞİTLERİ
Aslında pek çok değirmen çeşidi var.
Un değirmeni, çırpıcı değirmeni (boyaların daha iyi tutması için kumaşların çırpıldığı makine), el değirmeni, yel değirmeni, dua değirmeni (Lama dininde görülen, bir eksen üzerinde dönen içi boş madeni bir silindir), barut değirmeni ve daha pek çok değirmen…
Değirmenlerin ilkel tiplerine Neolitik (Cilalı Taş) devrinde rastlanmış. Öncülüğünü ise el değirmenleri yapmış.
Eskiden kollektif yaşamın bir gereği olarak değirmene büyük ihtiyaç vardı. Büyük saraylarda, tapınaklarda ve çiftliklerde değirmenler yer aldı. Başlangıçta kölelerin ve hayvanların çevirdiği bu muazzam değirmen taşları daha sonra su ve yel ile döndürüldü.